Urartu Kralı 1. Sarduri tarafından milattan önce 840-825 yıllarında Van Gölü kıyısına inşa edilen Van Kalesi, Urartuların 250 yıllık hakimiyetinin izlerini taşıyan bir tarihi ve kültürel mirastır.
Kalenin zirvesinde yer alan Süleyman Han Camisi ise 1534’te Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamir ettirilmiş, 1655’te meydana gelen depremde büyük hasar görmüş ve 1915-1918 Rus işgali sırasında tamamen yıkılmıştır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminde yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında, caminin önceki yıllarda yapılan toprak kısımları kaldırılarak yeniden inşa ediliyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun yöreye hakimiyetini gösteren sembol minaresi ve taştan duvarlarıyla şehrin birçok yerinden görülebilen caminin yıl sonunda ibadete açılması bekleniyor.
Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, “Süleyman Han Camisi’ni tarihi ihtişamına uygun olarak yeniden ayağa kaldırıyoruz. Ekipler aralıksız çalışıyor. Süleyman Han Camisi yıl sonuna kadar tamamlanmış olacak” dedi.
Balcı, Van Kalesi’nin zirvesinde yer alan Süleyman Han Camisi’nin yanı sıra Eski Van Şehri’nin de ayağa kaldırılması için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Eski Van Şehri’ni de önceki görkemine kavuşturmak istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak el ele verip burayı kültür ve turizm alanı haline getireceğiz. Tarihteki o eski görkemli günlerine kavuşturmuş olacağız” diye konuştu.
Yapılan çalışmalar kapsamında, Van Kalesi’nin güneyindeki Eski Van Şehri’nin surları, Ulu Cami, Kızıl Minare ve Abbasağa Camisi, Hüsrev Paşa Hanı’nın restore edilmesi planlanıyor.
Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Van’ın kültürel ve tarihi değerlerinin korunması ve turizm potansiyelinin geliştirilmesi hedefleniyor. (AA)